Vegetarisk nötburgare med hemmagjort hamburgerbröd och ketchup

publicerat i Lunch, Middag;

Hej igen mina vänner!

Hoppas att ni har en mysig kväll och att ni mår bra därute i höstmörkret.
Jag har ägnat min kväll till att göra det jag älskar, nämligen att laga god mat. Jag har ikväll lagat vegetariska nötburgare med hemmagjort hamburgerbröd och ketchup. Älskar att laga mat från grunden och att veta exakt vad jag stoppar i mig. Resultatet blev supersmarrigt enligt mig så detta kommer definitivt att göras om :)
 
Självklart vill jag dela med mig utav dessa recept till er.
 
Valnötsburgare
Ingredienser;
  • 2,2 dl solroskärnor
  • 2,2 dl valnötter
  • 7 st soltorkade tomater
  • 1 1/2 dl kantareller (enligt receptet jag hittade så var det svamp men jag hade kantareller hemma så tog det)
  • 1 1/2 msk tamari (jag hade inte detta i, men ska nog prova nästa gång jag lagar dessa)
  • 1 dl morot (ca 1 riven morot)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk italienska kryddor (jag tog basilika, peppar, citronpeppar, ta vad ni har hemma)
  • 1/2 klyfta vitlök (vitlök är ju så gott så jag hade i 2 st klyftor)
  • 3 msk olivolja
  • en nypa salt
Kör alla ingredienser i en matberedare tills det blir en deg och forma till burgare (jag körde med stavmixer, gick lika bra). Egentligen så ska dessa torka i torkugn på 42 grader i 20 timmar för att de är raw food men eftersom att jag inte har det så bestämde jag mig för att jag ville ha dessa lite ljumna så blev att jag la dom på stekjärnet väldigt snabbt så att de fick lite färg och blev lite varma bara. Kommer tyvärr inte ihåg vart jag hittat receptet om ni undrar.
 
Här är mina burgare klara!
 

Hamburgerbröd
Ingredienser;
  • 250 g lättkesella (turkisk yoghurt går lika bra om ni inte har kesella hemma)
  • 50 g fiberhavregryn malt till ett mjöl i mixern (1 dl havremjöl)
  • 1 dl bovetemjöl (det går bra med rismjöl, sojamjöl eller fullkornsmjöl)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk pizzakryddor (jag tog basilika)
  • 1/2 msk sesamfrö (jag tog solrosfrön)
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser (det blir en kletig massa). Forma till runda bollar och strö över sesamfrö. Låt stå i ugnen minst 20 min. Det tar en stund att få dem färdiga. Jag flyttade upp ett hack efter en stund. När dem känns ihåliga att knacka på är de färdiga.
 
Färdiga hamburgerbröd, så saftiga och goda!
 

Eftersom att ketchup innehåller en massa onödigt socker i sig så bestämde jag mig för att laga min egna ketchup som smakar mer tomat och som var himla god.
 
Raw ketchup
Ingredienser;
  • 10 soltorkade tomater
  • 3 tomater
  • 4 st dadlar, urkärnade (jag tog bara 2 st för vill inte ha det för sött)
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk citronjuice
  • 1/2-1 tsk agavesirap (jag skippade detta helt)
  • 1/2 dl vatten
Blötlägg de soltorkade tomaterna i 10-20 minuter. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät ketchup. Lägg gärna till 1/2 dl vatten till receptet om du vill ha ketchupen lite mer rinnig. Förvara i kylskåp. Receptet är från Karin Haglund, som är en raw food bloggare.
 
Hemmagjord ketchup, enkelt och gott.
 
 
Här är mitt färdiga resultat, valnötsburgare med hemmagjord hamburgerbröd, ketchup, avokado, paprika, tomat och kruksallad. Mums!
 
 

 
Nu ska jag snart iväg och jobba natt, men snart har man frivecka så då känns det så mycket lättare att jobba :)
Ha en fortsatt trevlig kväll och hör gärna av er om ni har någon synpunkt eller fråga.
 
Kramar,
Maria

Kommentera inlägget här :