Hej fina lĂ€sare. đ
Ni som följer mig pÄ Instagram (heter heartfulloffood dÀr) har kunnat se att jag pÄ tisdag (imorgon alltsÄ) ska utmana mig sjÀlv med att bara Àta rawfood nÄgra dagar framöver (har inte bestÀmt hur lÀnge). TÀnkte det vore en superkul grej att göra, Àr sÄ nyfiken pÄ hur kroppen och min energi kommer att reagera! NÄgon utav er som provat?
Jag Àter nÀstan rawfood varje lunch (jobbar pÄ rawfoodhouse i Malmö nÀmligen, dÀr de serveras raw vegansk mat), kanske förutom nÀr jag Àr ledig dÄ alltsÄ och Àr hemma. Och Àter ofta rÄa frukostar ocksÄ. Men sen kommer det till kvÀllarna dÄ jag gÀrna Àter varm mat. Och jag Àr inte heller vegan 100% men Àter stor del veganskt dock. DÀrför vill jag sÄ gÀrna prova!
Â
Följer Ă€ven en kvinna pĂ„ Youtube som alltid berĂ€ttar om sina goda recept (hon Ă€ter endast rawfood), blir alltid sĂ„ inspirerad utav hennes videor, sĂ„ lite dĂ€rför ocksĂ„ kanske..haha. Sök pĂ„ Raw Kristina sĂ„ dyker hon upp.Â
Â
Nu tillbaka till att berÀtta lite mer om just rawfood. Ja, vad Àr dÄ detta jag skriver om egentligen?
Rawfood eller i sjĂ€lva verket rĂ„ mat (tycker de lĂ„ter lite coolare pĂ„ engelska haha) Ă€r mat som inte Ă€r/har varit upphettat till mer Ă€n ca 42 grader.Â
Det jag ska Ă€ta Ă€r alltsĂ„ raw vegan (ska alltsĂ„ inte klĂ€mma i mig rĂ„tt kött eller nĂ„got sĂ„nt..ha!). Rawfood Ă€r alltsĂ„, frukt, bĂ€r, alger, Superfoodpulver, grönsaker, nötter, fröer, kallpressade oljor, kryddor, örter ja listan kan göras lĂ€ngre. Ăr ni med mig? :)Â
Â
Jag kommer alltsĂ„ inte koka/rosta/ha mat i ugnen, de man kan göra Ă€r dock att om man vill kan man ha mat i ugnen pĂ„ lĂ€gsta nivĂ„ + ha den lite öppet pĂ„ glĂ€nt sĂ„ de blir ca 43 grader för att fĂ„ det lite ljummet.Â
Â
Nu kanske ni tror att jag bara kommer att Àta olika sallader varje dag, jo sallad kommer jag ju att Àta, men finns ju sÄ mycket mer! Soppor, pesto, "zucchinipasta" (sök pÄ Google), röror, dressingar, smoothies, juicer, groddar m.m.
Â
SjĂ€lva grejen med rawfood Ă€r att maten ska bibehĂ„lla all sin nĂ€ring och vitaminer, en del gĂ„r förlorad nĂ€r maten vĂ€rms upp sĂ„ pass mycket som vi ofta gör. Maten ska hĂ„llas lite mer "levande" pĂ„ sĂ„ vis!Â
Â
Ska bli sĂ„ kul att se om jag mĂ„r annorlunda, om min hy Ă€ndras, energinivĂ„n förĂ€ndras o.s.v.Â
Â
Kul fakta nedan!Â
Amerikanskan Ann Wigmore anses vara den som gjorde raw food-kulturen kĂ€nd hos allmĂ€nheten. NĂ€r hon 1955 blev sjuk började hon Ă€ta örter och vetegrĂ€s för att lĂ€ka sig sjĂ€lv. Under de följande 35 Ă„ren förelĂ€ste hon och skrev böcker om naturlig lĂ€kning. Hennes diet kallas levande föda och skiljer sig nĂ„got frĂ„n raw food genom att blötlĂ€ggning Ă€r vanligare.Â
Â
Har ni nĂ„gra speciella frĂ„gor/funderingar? Ni fĂ„r jĂ€ttegĂ€rna skriva och frĂ„ga, bara roligt och uppskattat frĂ„n min sida!Â
Â
Lite hĂ€rliga och fĂ€rgglada bilder nedan för inspiration, yeyy!!Â









Â
Kram pĂ„ er!!Â