Pepparkaksbollar med mörk choklad.

Äntligen är det 1;a advent, mamma har satt upp fina julgardiner och ljusstakar. Så nu har jag fått lite mer julkänsla, gick dessutom på julskyltningen idag med en kompis som jag inte sett på superduper länge så det var jättemysigt! Det var massa fina ljus överallt, lite tomtar och urgulliga katter på djurbutiken idag på julskyltningen som vi bara var tvungna att hälsa på. Älskar allt som har med julen att göra, pyntet, bakning, tomtar, snö, ja typ allt :)
 
I min lilla håla där jag bor har det öppnat en mysig tebutik där vi köpte lite te i idag, ser framemot att smaka dom! Det har även öppnat en asiatisk butik, kul att det händer lite saker där man bor, haha. Köpte en chiliolja som man kan steka mat i till min kära pojkvän som älskar stark mat.
 
Nu känner jag att det bara fattas snö, bakning och att man ska få pynta där hemma lite till :)
På tal om bakning så har jag läst på olika bloggar och lite överallt på instagram om julbakelser/kakor, var bara tvungen att prova på att göra mina egna pepparkaksbollar. Rastlös som jag är så plockade jag fram lite ingredienser som vi hade hemma och smakade mig fram till en god smet, vips så hade jag gjort mina egna smarriga pepparkaksbollar!
 
Marias pepparkaksbollar
Ingredienser;
  • 3 urkärnade dadlar
  • 4 tsk honung
  • 1 dl rågflingor
  • 4 msk kokosolja
  • 0,5 dl rå kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 msk pepparkakskrydda
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl mandlar
  • 2 dl havregryn

Mixa allt i en matberedare, rulla i smält 70 % mörk choklad (om du tycker om det förstås), sen rullade jag i hackade mandlar och strössel. Smakar väldigt likt pepparkaksdeg, så himla gott!!

Här är det färdiga resultatet, mina pepparkaksbollar som är doppade i mörk choklad med strössel och mandlar på. Ursäkta att det ser lite kladdigt ut, men var väldigt svårt att få till en fin bild, haha. Smaken som räknas, ellerhur? ;)

 

Ha en fortsatt mysig 1;a advent och ta hand om varandra!

Kramar,

Maria

 

Pannkakor i mitt hjärta <3

Hej finisar.
Alltså, jag kan då aldrig få nog av pannkakor, det är så fantastiskt gott, speciellt då pannkakorna är nyttiga också! Håller ni inte med?
Jag utgick från min pojkväns pannkaksrecept som jag har skrivit om i några inlägg tidigare, sen la jag till några ingredienser för att göra lite annorlunda denna gången :)
 
Marias banan och chokladpannkakor
Ingredienser;
  • 2,5 dl mjöl (jag hade 2 dl bovetemjöl och 0,5 dl mandelmjöl)
  • 2,5 dl mjölk (jag hade oatlys havredryck)
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 mått proteinpulver (jag hade one whey choklad och hasselnöt)
  • 1,5 msk rå kakao
  • 1 msk riven kokos
  • 1 mosad banan
Mixa och stek i ett stekjärn med kokosolja.
Till detta hade jag en banansås som jag kommit på själv.
 
Banansås
Ingredienser;
  • Lite mer än en halv banan
  • 2 msk turkisk yoghurt 10 %
  • 0,5 tsk honung
Mixa ihop allt, sen klart! Detta blev inte så mycket och räckte inte till alla mina pannkakor, men ni får prova er fram och se hur mycket ni vill ha :)
 
Detta blev sååå gott! På har jag granatäpple, kokoschips, björnbär, hallon, banan, chokladjordnötssmör (detta hittade jag på coop, så JÄKLA gott) och mandlar <3
 

För några veckor sen hittade jag och min pojkvän detta underbara jordnötssmör med smak av choklad på Coop i Helsingborg och det är ett danskt märke som heter urtekram. Det bästa är att den bara innehåller bra grejer och att den är ekologisk. För er som är nyfikna så innehåller den; jordnötter, kakaonibs, Carob, extra jungfrukokosolja, fettfattigt kakaopulver, vanilj, himalyasalt och citronpulver. Självklart så ska man inte överäta denna bara för att den är nyttig och himmelskt god, haha! Det kan vara väldigt lätt hänt kan jag lova!
 
 
Nu ska jag snart iväg och jobba, ha en underbar dag!
 
Kramar,
Maria
 

Rå kakao vs vanlig kakao

Hej fina läsare!
Hoppas att ni alla har haft en fin dag idag! Jag har jobbat hela dagen, men lika glad är jag för det för när jag har ledig tid över sitter jag och kollar olika bloggar och mumsiga recept och man vill bara hem och börja baka direkt, haha :)
 
Som jag sa igår så skulle jag idag berätta skillnaderna mellan rå kakao och vanlig kakao.
Jag har alltid använt mig utav vanlig kakao, sån man köper på ica. Har på senare tid upptäckt att det finns såkallad rå kakao och blev väldigt nyfiken på vad det var. 
 
Framställningen av vanlig kakao, där rostas kakaobönerna på så hög temperatur innan de processas, det gör att de mesta utav de näringsämnena som finns i tyvärr försvinner.
Däremot den råa kakaon, den rostas runt 40 grader, vilket gör att alla näringsämnen bibehålls.
 
Fördelarna med att äta rå kakao istället för vanlig är att den innehåller mer antioxidanter än något annat livsmedel, den innehåller även bra fetter, protein, järn, magnesium, fosfor..ja listan är lång :) 
Smaken är mycket mer "chokladig" än den vanliga kakaon och den är väldigt god tycker jag. 
Jag har köpt min råa kakao på coop, märket på kakaon är Naken och den kostar lite mer än den vanliga kakaon men det är det värt tycker jag :) 
 
 
Kramar,
Maria