Bärig smoothie.

Hej finisar! Allt bra med er?
Eftersom att det var måndag igår & jag egentligen skulle skrivit om en ny råvara (jobb & annat kom emellan) så tänkte jag göra det idag istället. Så kan det bli ibland! 
Idag tänkte jag skriva om något jag älskar & som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, äter det ofta & kan typ inte överätas (enligt mig iallafall haha..) Jag pratar alltså om AVOKADO, himmelskt gott, gör sig så krämig i både bakverk, smoothies, nicecream & chokladmousse..ja listan kan göras lång haha. Det är så himla gott att bara äta de rakt upp & ner precis som den är också tycker jag.
Nåja, lite härlig fakta om fina avokadon kommer nedan.
 
Avokado växer vilt från Mexico i norr & ända ner till länderna runt Anderna i söder, plantan trivs bäst i tropiska klimat & överlever inte i kallt klimat & frost.
 
Tänk er att ett avokadoträd (japp det växer avokados i träd) blir ca 20 meter högt!! Generellt ger ett träd ca 120 avokados per år, tänk så många avokadoträd som skördas varje år för att vi ska kunna käka avokado, helt magiskt!
Gör att man uppskattar avokado lite extra mycket nu kanske hehe. 
 
Man tror att avokadon härstammar från Mexico då de hittat gamla fossiler från liknande träd som en gång växit där. 
 
Banan sägs ha mycket kalium i sig men en avokado har faktiskt dubbelt så mycket utav mineralen kalium (kalium gör t.e.x så att vi upprätthåller våra sunda hjärtmuskler och att vi även upprätthåller ett hälsosamt blodtryck. Avokado innehåller många viktiga mineraler & vitaminer (så mycket som 20 olika mineraler & vitaminer i en enda avokado, hur fantastiskt är inte det?), t.e.x innehåller den lutein som är en väldigt kraftfull antioxidant. 
 
Avokadon tros även vara bra för synen, kolesterolvärden, och E-vitaminet har antiinflammatoriska och fuktgörande egenskaper för huden. Många skönhetsprodukter innehåller därför avokado, tänker att när jag nästa gång ska köpa ansiktsprodukter så kanske man ska ta sig en titt & försöka köpa någon med avokado i, wiho! 
Ett tips är att när man käkat sin avokado är att de resterande som ligger kvar i skalet, att man smörjer sig det i ansiktet precis som man gör med en ansiktsmask & sedan låter sitta en stund innan man sköljer av det (fick tipset från min chef på mitt nya jobb).
 
Avokado innehåller ju även många bra fetter, därav passar det bra till mycket då den är så fet & krämig. Mumma!!  
 
Här nedan länkar jag till lite olika avokadorecept:
Grön, krämig & syrlig smoothie
Banan & chokladbowl
Chokladmousse
 
Till frukost idag gjorde jag även en bärig smoothie som innehöll avokado såklart! 
 
Bärig smoothie
Ingredienser:
  • 1 banan
  • 1/2 avokado 
  • 1 dl fryst mango 
  • 2 dl blandning av blåbär & hallon 
  • 2 dl havredryck
Mixa!
Jag toppade med goa bär också, har ni något favoritbär? :)
 
 
Kram på er!

Färgglad chiapudding.

Måndag igen & det känns som att veckorna springer iväg, hinner knappt med hehe.. det innebär iallafall att jag idag ska dela med mig utav lite fakta om en råvara, wiho!
Denna veckan bestämde jag mig för att kolla upp lite fakta om chiafrön faktiskt. Alltid så kul att läsa på lite & få mer kunskap tycker jag.
 
Det började för väldigt längesedan, cirka 2600 f.Kr. började chiafrön användas som basföda hos folken i Mesoamerika (nuvarande Mexico och Guatemala), där växten växer vilt. "Chiaväxten" tillhör släktet Salvia men odlas i nuläget även i bland annat sydöstra Asien.
I regionen omkring Pátzcuarosjön i Mexiko odlas i huvudsak tre variationer av chia – röd, vit och brun chia.
 Lite roligt är att fortfarande så är området kring Pátzcuarosjön är än idag hemvist för den ursprungliga varianten av chia.
Hittade lite olika historier när jag sökte, hittade även denna historien som ni kan läsa nedan (som jag också känner igen lite mer).
Chia (Salvia hispanica, L.) har använts som livsmedel sedan ca 3.500 f. Kr och det var en basföda i centrala Mexiko mellan 1.500 f.Kr. och 900 f.Kr. Urinvånarna och Azteka-indianerna åt chia p g a dess näringstillskott. Ändå rätt häftigt att det har kommit tillbaka igen, ellerhur? :) 
Indianer i Nordamerika behövde bara äta en matsked chia för att orka med en 14 timmars vandring. Hur sjukt? Låter helt galet.. Denna tusenåriga föda glömdes bort men har i modern tid återupptäckts som en utmärkt källa til många kraftfulla och essentiella näringsämnen. 
 
Chiafrön innehåller en del omega-3 & det är bra för just immunförsvaret & att de har en tendens att dämpa inflammationerna i kroppen.
Fibrerna i chiafröna sväller när de kommer i kontakt med vätska vilket gör att tarmarnas aktivitet i magen kan motverka förstoppning. Vi äter generellt för lite fiber i vår dagliga kost, de i sig kan göra att vi blir förstoppade & inte får någon bra matsmältning. 
 
Jag tycker även att det är ett bra alternativ att äta till frukost/mellanmål för att det just innehåller fiber & är mättande! Kanske speciellt bra när man är vegetarian & vegan då de kan vara en bra källa för protein & andra nyttigheter. 
 
De finns verkligen många olika sätt att använda chiafrön på som t.ex i sin hemmagjorda granola, på gröten, i smoothien, chiapudding, istället för ägg (blanda 1 msk chiafrön med 2 msk vatten = 1 ägg), ska funka fint att använda i när man bakar bröd också, dock har jag inte testat det. 
 
Iochmed detta vill jag gärna dela med mig av ett recept med just chiafrön (fler recept hittar ni bland mina övriga recept här på bloggen). Inspiration till detta recept fick jag från min fina vän Kamilla (hon heter kamillasyogakitchen på instagram).
 
Färgglad chiapudding 
Ingredienser:
  • 1/2 dl krämig kokosmjölk
  • 1/2 dl vatten
  • 1-2 msk chiafrön
  • Ca 1-2 tsk tranbärspulver, blått spirulinapulver, macapulver/gurkmeja (valfritt!)
Blanda noga. Låt stå lite, blanda igen så att fröna inte lägger sig antigen på botten eller ytan. Låt det stå till sig lite så att de blir lite som en gel. Jag gjorde mig en superenkel variant, går självklart att krydda med kanel, kardemumma, kakao ja vad man tycker om. Jag toppade med massa gott som vanligt hehe. Som sagt, jag gjorde tre omgångar då jag ville ha lite olika färger på min chiapudding, helt valfritt om man vill ha i superfoodpulver.
 
 
Hoppas ni får en fin kväll! 

Sesamdryck.

Bestämde mig igårkväll för att blötlägga oskalade vita sesamfrön för att idag kunna göra en sesamdryck. Har fått tipset från min distansutbildning där jag går att det är himla bra med just sesamfrön för att de är så kalciumrika. Har gjort på andra nötter förut men inte sesamfrön. Det är så enkelt & smidigt att göra själv faktiskt.
Känns bra att kunna variera sig lite från havredrycken jag annars använder & som jag köper i butiken.
Så imorse mixade jag mina blötlagda frön (häll ut fröna med vattnet i en finmaskig sil & skölj med vatten.) 
Lägg dom i en mixer + vatten. Mixa väl. Jag la i en nypa salt, kan skippas! Man kan även tillsätta dadlar, kryddor såsom kanel, kardemumma m.m.
Jag valde att göra min naturell så att om jag vill tillsätta i efterhand någon gång kan jag göra det. 
 
Eftersom att jag använder mig utav oskalade sesamfrön (mer näringsrika än skalade) får det en lite besk smak, men då jag hade tänkt att ha det i mina smoothies så känns det som att de kan kvitta.
 
Sesamdryck 
Ingredienser:
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vita oskalade sesamfrön
  • 1 nypa salt
Blötlägg över natten i en skål med vatten (gör så att dom blir mer lättsmälta för magen). Dagen efter sköljer du dom i en finmaskig sil precis som jag skrev ovanför i texten. Mixa en liten stund i mixern tills det blivit en vit "mjölk". Jag har köpt från Renee Voltaire en grej som man utvinner drycken från sesammassan som blir över, eller så silar du mixen genom ett tunt, rent tyg. Det finns även speciella nötmjölkspåsar att köpa, är inte alltför dyra, har en sån hemma med. Finns i vissa butiker (hälsokost eller på Renee Voltaire hyllan) att köpa eller beställa. 
Själva sesammassan kan man spara & ha i när man bakar bröd/smoothies tror jag, inte provat men borde kunna använda på något sätt, känns synd att kasta. Jag har mitt i kylen tills jag kommit på vad jag ska göra med de.. Har ni några idéer? 
 
Har ni förresten provat att göra frö/nöt dryck någon gång? 
 
 
Kramar! 

Vad roligt att just du hittat hit! Jag är en 26-årig tjej som är uppvuxen i Skåne. . Naturlig mat, välbefinnande och träning ligger mig varmt om hjärtat. Med min blogg hoppas jag kunna inspirera och motivera er till att våga prova nya utmaningar i köket. Har ni frågor/synpunkter, tveka inte att höra av er till min mail, Maria_9107@hotmail.se Kärlek, Maria

RSS 2.0